събота, 4 октомври 2014 г.

Механичен или кварцов часовник

Фенове ли сте на часовниците? Ако не знает емного за тях, то точно тази статия е подходяща за Вас. Основно имаме два вида часовници- кварцови и механични. Те имат доста разлики и прилики помежду си. Повечето часовници, които виждате около Вас са кварцови, гарантирам Ви го, без даже да съм ги виждал. Просто съм напълно сигурен, защото те са най-разпространени по света в момента. Почти 80, ако не и повече процента от хората носят кварцови часовници. Защо?

Ами те са първо по-евтини. А това не и никак малко предимство. Освен това функционират лесно с прост механизъм. В тях има кварц и батерия, може да бъдат и две или дори три батерии. Подръжката на тези часовници е елементарна, а най-често проблемите свързани с тях се решават със смяна на батерията. Освен това тези часовници са доста точни, може би по-точни от механичните такива.



Механичните часовници от своя страна се срещат много по-рядко. Малко хора ги носят, първо защото са по-скъпи като цена. Второ, изискват по-голяма поддръжка. Да точно, и това е нормално, защото един механичен часовник съдържа над 100 отделни елемента, които са свързани взаимно. Механизмът е доста сложен и най-уникалното е , че тези часовници работят без батерия. Нуждаят се само от навиване, а някои автоматични модели нямат нужда от такова. Освен навиване е необходимо тези часовници да се почистват например на 2-3 години.
Те са по-скъпи и защото самият им ремонт е по-скъп, за ремонт на механичен часовник винаги се отделят повече пари, защото той има повече части и много често се налага смяна на 1-2-3 или повече елементи.

От какво са направени двата вида часовници? Материалите за изработка са различни, но почти винаги за корпусът се използва стомана и по-точно неръждаема стомана. Много от механичните часовници са позлатени с 14К или 18К злато. Златото обаче не е толкова твърд материал като стоманата и лесно се драска. Най-добрият материал за изработка на часовник е може би наистина неръждаемата стомана. Що се отнася до каишката обаче, нещата там са още по-различни. Имаме кожени каишки, силиконови и метални. Разбира се има още много вариации , но тези са основните. Кожените стоят класно, но пък се напукват лесно понякога. Металните са най-здрави и тежки. Силиконовите пък са най-добри на допир и създадени за спорт. Използват се често и са много предпочитани от хората.

Без значение дали часовникът, който носим е кварцов или механичен и с каква каишка е, най-важното е да ни доставя радост и усмивки и да ни кара да осъзнаем, колко важно е времето и как никога няма да го върнем назад!

Няма коментари:

Публикуване на коментар