неделя, 19 октомври 2014 г.

Механичен или по-евтин кварцов часовник?

И с Кварцовите часовници са най-масовите и разпространени навсякъде днес. Те са близо 90 % от пазара на часовници. Те са много по-опростени и по-евтини от всички други. Това разбира се ги прави най-купувани и най-лежани от хората, защото винаги по-достъпните неща са по-разпространени. Нямат нужда от навиване или от каквато и да било специална поддръжка. Самата тя е толкова проста, а ремонтирането им е така евтино, че понякога можете направо да си купите нов. Захранването идва от кварцов кристал и батерия. Часовниците с батерия са много точни и не дават почти никакво отклонение, а ако пък имат такова, то е само около минута на година. Или поне така казват специалистите.


За хората, които се  придържат към класиката, идеалният вариант са мъжки или дамски часовник с механично, може и автоматично навиване. Механизмите на тези часовници се изграждат от минимум 130 компонента. Разбира се, те са с по-висока цена. Това повишава нивото на трудност на обслужване, а и ремонтът на този тип часовници е скъп. Ако желаем часовникът да върви без проблеми, не трябва да забравяме да го навиваме. Единствено изключение единствено правят случаите, когато часовникът има самонавиващ се механизъм, който се задейства от силата на гравитацията при движенията на китката. Но и тогава при първоначална употреба е добре да се навива моделът, а после вече като се носи често, няма чак такава нужда. Хубаво е да знаете, че механичните часовници, без значение дали са мъжки или дамски е добре да се почистват и смазват на всеки две до три години.


Какъв трябва да е металът на часовника?
Много маркови часовници са направени от стомана, позлатени с 14 или 18 каратово злато, платина или пък комбинация от някои материали. Всеки материал има своите специфични свойства. Други пък са създадени от лъскави метални сплави, които наистина изглеждат добре, но просто не са златни и толкова скъпи разбира се. Златото е значително по-меко от стоманата и лесно се надрасква. Въпреки това е най-често избиран материал заради начина, по който изглежда. Платината също е често срещан материал от престижни марки, заради здравината си и рядко срещания стил. Неръждаемата висококачествена стомана и титаният са издръжливи метали, които най-често ще срещнете при спортни часовници.


Хубаво е да се знае, че цената рядко се определя от материалите, използвани за верижката, корпуса и циферблата. Между 50 и 75% цената на часовника се определя по неговия механизъм, разположен в центъра. Все пак механизмът е в основата на часовника и това е нормално, значение имат и материалите, както и колекционерската му стойност. При швейцарските часовници с добавени функции като датчик, хронограф, компас или други подобни, броят на частите значително се покачва, както и цената. Говорим за механичните, при кварцовите не е така. Затова е лесно да си намериш кварцов часовник с датник, календар и аларма примерно за 35-36 лв.Огромното количество труд, което е вложено за направата от толкова малки частици  в механичните модели е едва ли не крайната съставка за формирането на цената.

Няма коментари:

Публикуване на коментар