събота, 10 август 2013 г.

Какви са разликите между механичните и кварцови часовници?

Какво наричаме механичен часовник?

Механичният часовник се задвижва от т.нар. движеща се сила, която се предава по различни предавки и колелца на часовника. Тези предавки накрая прехвърлят движещата се сила на балансиращото се колело, което се движи ритмично напред и назад. Така часовника измерва всеки ход на времето и придава типичното тиктакане. Оттам и името на механичния часовник, произлизащо от самия механизъм. Стрелките на циферблата, задвижвани от механизма накрая показват часа, който всички виждаме.



Механичните часовници представляват една от най-старите технологии, изобретени от човека. Началото си водят от 1524г., когато немски ключар на име Хайнлайн изобретява първия преносим часовник в Нюрнберг. С времето личните и преносими механични часовници стават изключително популярни сред всички благородници и заможни хора в Западна Европа. Днес вече те са на достъпни цени за повечето хора, а не привелегия, принадлежаща само на богатите. През 16-ти век, повечето часовникари се състезават относно точността на своите произведения и дизайна разбира се. В бъдеще функциите на механичните часовници стават все повече.

Така в течение на времето този тип часовници се превръщат от символ на изтънченост и отличие за един джентълмен в един много необходим инструмент за търговия. Днес изработката на механичен часовник е кулминацията в изкуството на един часовникар. В днешни дни механичните часовници наистина представляват удобен за носене аксесоар, който олицетворява изтънченост и елегантност, почти адаптирани към индивидуалността на совя ползвател.

Какво наричаме кварцов часовник?

Повечето произведени часовници днес са точно кварцови и най-вероятно ти също носиш такъв. Кварцовите часовници са по-обикновени и се захранват с батерии или по-точно използват електронен генератор, задвижван от кварцов кристал. Те се характеризират с по-голяма точност от механичните часовници. Това се дължи най-вече на кварцовия механизъм.
През 1969г. компанията Seiko произвежда първия комерсиален кварцов часовник, наречен Астрон. Оттогава кварцовите часовници се превръщат в лидери на пазара заради : изключителната си точност, ниската цена и лесното производство.



Появата на кварц технологията нанесе множество поражения на производителите на механичните часовници. Потребителите останаха очаровани от новите модерни технологии и мнозина смятаха дори че механичните часовинци са вече минало. Швейцарската индустрия , която произвежда механичин часовници се свива с 65%, а самите производители намаляват от 1600 компании на едва 600. Най-ниската точка на развите е достигната, когато една от големите производители на пазара стига до там, че изхвърля всичките произведени ръчно механични часовници в близката река. Заетостта на производството на механични модели намалява от 100 000 на 30 000д. За щастие, в средата на 1980г. хората, които оценяват истинския артистизъм, майсторство и прецизност връщат механичните часовници на полагащото им се място. И сега броя на техните производители постоянно расте. Изобилие от нови стилове подходящи за всеки индивудален вкус продължават да бъдат въвеждани от предприемчиви и добре финансирани производители, чието майсторство е усъвършенствано през вековете. От всички гледни точки е видно, че механичните часовници навлизат в нова златна ера!

Няма коментари:

Публикуване на коментар