понеделник, 29 юли 2013 г.

Видове часовници: механични, кварцови, дигитални. Кой да изберем?

В днешната статия ще си говорим за различните видове часовници според техните функции, външен вид и други белези. Часовникът е важен уред, който служи за отмерване на време, но освен това е и вид бижу. Множество модни експерти твърдят, че обувките, колана и часовника са трите елемента, които показват социалиня статус на мъжа сред другите в обществото. Но не само статуса и цената на тези аксесоари са важни, а и стила и качествения избор.

 Известни са редица видове часовници: аналогови и дигитални, както и смесица между двата. 

Аналогов часовник ето това е класика. Стилен и украсен циферблат с числата от 1 до 12. Няколко непрестанно движещи се стрелки, които ни напомнят, че времето безвъзвратно отминава и никога не се връщаа. Тези модели са за ценители и за хора, които могат да познават часа от такъв модел. Да, колкото и странно да звучи, познавам хора в България, които още не са се научили да разпознават часа от аналогови часовници.
  Дигиталните часовници са естествено по-модерни и доста използвани. За разлика от аналоговите имат доста по-кратка история. Изобразяват часа на ЛЕД дисплей като разделят минути от часове с ":". Например 17:12, използват се предимно от спортисти, както и на много обществени места.

Напоследък се забелязва тенденция някои компании да създават хибрид, който показва часа и в аналогов ,и в дигитален формат. Подобен тип часовници създава немската марка WEIDE. 

 Часовниците биват също със батерия, кварцови или механични.
 Батериите, които се използват за часовниците са наистина ултра малки. Кварцовите часовници от своя страна са много скъпи, защото са изключително точни и рядко дават отклонение, максимум до 1 минута на година. Механичните часовници работят благодарение на сложен набор и вазимодействие на зъбни колела, които задвижват стрелките на часовника. Тези часовници попринцип държат много висока цена, заради майсторството, което е вложено в тях. те не се нуждаят от смяна на батерията и на практика са вечни. Благодарение на множеството компании производители на часовници и голямата конкуренция в момента, механичните часовници вече се появяват и на достъпни цени за обикновените клиенти. Основният и може би единствен недостатък на тези часовници е , че те имат по-голямо отклонение от кварцовите и много често то достига до 1 час на година.

 

По какво друго се различават множеството видове часовници?  Естествено от огромно значение за качеството, издръжливостта и цената на един часовник е не само механизма, но и материалите, от които е изработен. И тук не говорим само за ултра скъпите модели от злато и диаманти, а и за нормалните като цена часовници. Ако не може да си позволите златен часовник, то като най-търсен и предпочитан материал се определя благородната стомана. Това е така основно заради нейната здравина. Не трябва да се пренебрегва и капачето на часовника. То е основно и предпазва самия механизъм на часовника от удари и драскотини, заедно с рамката, те образуват т.нар. корпус. Изработва се от различни материали, но задължително прозрачни. Говорим за минерално стъкло, сапфир или модифицирани кристали.

Различните типове часовници имат различни верижки или каишки. Аналоговите часовници най-често са със кожени каишки или с такива изработени от метала, от който е изработен и самият часовник, неговата рамка. Дигиталните часовници от своя страна са предимно по-спортни модели и имат пластмасова, гумена или силиконова каишка.

 Важна характеристика на различните часовници и тяхната цена е също и понятието водоустойчивост. Нивата на водоустойчивост са 5, но се използват най-често 3 от тях. Те се определят според това какво налягане би могъл да понесе конкретния часовник, и при попадането на вода върху него, какви ще са пораженията. Повечето часовници са водоустойчиви на всекидневна употреба, т.е. не се увреждат при миене на ръце или при попадане на капки дъжд върху тях. Но има и модели специално създадени за спортисти, които позволяват плуване и гмуркане на определена дълбочина.

Как е правилно да се носи часовник? Възприето е ръчния часовник да се носи на лявата ръка на притежателя му. Освен това той трябва да бъде много здрав и достатъчно стегнат на ръката, че когато неговия собственик, постави ръката си препендикулярно по посока на земята, то часовникът да не се плъзне надолу по ръката, не повече от 2 см. Но същевременно ръчния часовник не трябва да е прекалено стегнат и да оставя отпечатък по вашата ръка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар