четвъртък, 3 септември 2015 г.

Часовник във вашият автомобил

Компютрите се развиват с такава скорост, че вече са почти навсякъде, като една от сферите, в който се развиват доста са автомобилите. Скъпите коли имат уникални табла, който ви показват най-различни стойности, дори и часа. Но само в скъпите коли ли има часовници или те са били измислени много преди това?

Нуждата за часовник е във всеки един от нас. Всеки иска да знае колко е часът, което налага използването на часовници на толкова много места — по ръцете, телефоните и автомобилите.
Първите часовници в автомобили, са били толкова ретро в сравнение с новите, просто един квадратен часовник, като че ли е взет от рафта вкъщи и поставен на таблото, а за да го заредите е трябвало да сменяте батерията, като извадите таблото или самият часовник. Изглеждал е готино за времето си, но времената се променят и се налагат промени в дизайните.


Следващата форма на часовника в автомобила, е да бъде поставен на мястото на оборотомера. Малко глупава техника, защото така се отнема възможността да знаеш колко са оборотите. За да решите проблема или трябва да смените таблото или да добавите оборотомер, но който и от двата примера да изберете, все трябва да дадете пари и да отделите от времето си.
Това е било правено в рамките на 85-95 приблизително. Часовникът отново е бил със стрелки, но този път се е зареждал от автомобила и нуждата за смяна на батерията е изчезнала.
Хитър начин да виждаш часът, ако имаш проблеми със зрението, но не толкова ефективен.


След 1997 започват да излизат модели автомобили, който имат часовник под скоростомера в дигитална форма. Това значително спестило мястото на таблото, виждал се добре, защото светел в яркия цвят на цялото табло и също бил захранван от автомобила. До тук часовника в автомобила се превърна в пълноценен член от уредите на автомобилното табло. Сега обаче е време за подобрения.


Много от стандартните семейни автомобили, по-спортни и прочие имат подобни часовници. Още никой не е сложил стандартен часовник със стрелки като тунинг уред. Но това, което се подобрява, е точността. В скъпите автомобили от луксозен клас, часовниците често биват сверявани от радио сигнал, който е изключително точен, почти до този на атомния часовник (най-точният час в света).


В зависимост годината на изработка на вашия автомобил, часовникът ще бъде различен и на различно място. А ти имаш ли часовник в твоята кола и ако да, то какъв?

Няма коментари:

Публикуване на коментар