вторник, 1 октомври 2013 г.

Механичен ретро часовник- Mondaine

Тези дни на фокус ще бъде един малко позабравен часовник, спокойно можем да кажем вече ретро модел, може би даже с остарял дизайн. Става въпрос за Mondaine Retro Automatic, механичен часовник, чиято цена рядко пада под 600$. Този модел обаче е уникален и то най-вече поради няколко причини, въпреки че има по-малък набор от функции, той е икона в дизайна на часовници. Първо за отбелязване е факта че часовника Mondaine е изработен изцяло от компанията, която произвежда часовниците по жп жарите в Швейцария, както и част от техните модели по българските гари. Дизайна най-вероятно ви е познат все пак, дебелите черни стрелки за показване на часа и тънката, енергична такава за показване на секундите, са сякаш запаметени в ума на всеки, който е виждал подобен тип часовници. Знаете ли защо са избрани точно тези цветове- черно, червено и бял фон на циферблата? Счита се , че така умореният поглед на чужденец или пътешественик, най-лесно ще възприеме колко е часа, докато чака влака. Не знам дали е истина, но е твърде вероятно да е така.


Корпусът на модела е 40 мм, а отзад имаме характерен за подобните модели прозрачен капак, благодарение на който се вижда ротора и цялото движение на часовника. Пристига с кожена каишка, което е характерно за Swiss made часовниците,  термин който в наши дни е вече доста мъгляв, но все пак ние вярваме че чесавника поне е сглобен в Швейцария. Часовникът работи с Sellita SW 220-1 автоматичен механизъм, добър зачестител на обичайно използваните за подобни модели ЕТА.

Винаги съм бил фен на този часовник Mondaine, да може да изглежда малко ретро, но е изчистен и ми напомня за младежките години. Дизайнът определено е икона, стъклото е поляризирано, а самите елементи са стилни и класически, нещо което други нови луксозни модели не притежават. Всичко придава едно усещане за уют, не всеки часовник може това. Дизайнерските умения при създаването на модела са от високо ниво, те са съобразени с изискванията за симетрия и внимателна преценка на четливостта при различни тежки условия. Достатъчно ви е само един поглед за части от секундата и вече знаете колко е точното време в момента. За разлика от повечето аналогови часовници, при които не винаги може да кажем минутите с точност и ги закръгляме, то тук веднага може да видим колко точно са.

Това специален часовник ли е? И да и не. Като се има впредвид цената му е по-скоро моден и ежедневен модел, нищо специално. Въпреки това поради дизайна си и родословието си, мисля че заслужава повече внимание от това, което е получил до момента. Относно цената от около 550-600$ мисля че е напълно нормална и си заслужава. Да определено това е модел, който може да ползвате на работа или при различни делови срещи, надявам се че ви е допаднал, ако решите да го купувате, имйте предвид че с неговата кожена каишка и ниска водоустойчивост не е добра идея да си играете на плажа или да пробвате да се къпите с него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар