вторник, 10 септември 2013 г.

Един механичен часовник, който може да замести цяла метеорологична станция

Днес ще си говорим за поредния уникален механичен часовник. Този път функциите са малко по-различни , а цената малко по-зашеметяваща.  И така един часовник със сензори, който може да измерва по електронен път съответно температурата, атмосферното налягане и други подобни показатели не е толкова скъп, може да се намери за около 300 лв. Някои модели на Casio притежават подобни функции. Но трябва да се обърне внимание на думите "по електронен път", защото точно по този начин благодарение на своите сензори , този тип часовници получават подобна информация. Но естествено, ако сте от онези високотехнологични типове, които искат да се чувстват като инспектор Гаджет, имат хиляди джаджи, коя то коя по-чудата. И разбира се имат много пари, то този часовник, за който говоря е правен точно за вас. Името на модела е Breva Génie 01, струва около 150 000$ , а ако се чудите с какво е по-различен от всеки Casio, сега ще ви разкажа, просто четете надолу. Преди всичко това е механичен часовник. Всички знаете, че те са по-скъпи нали? А колко би струвал механичен модел, който може да измерва температурата, надморската височина , атмосферното налягане и разбира се да предвижда времето през следващите дни, благодарение на малките си движещи се части в механизма? Еми отговорът на този въпрос вече го дадох малко по-горе.

Толкова много пари, защо? Ами, защото някои хора очевидно могат да си го позволят.

Този часовник още от далеч си личи, че е висок клас, изглежда като повечето луксозни и скъпи часовници, на цени колкото струват нашите коли взети заедно. Покрит до голяма степен от розово и бяло злато, съдържа в себе си и малка камерка, която се разширява или свива спрямо атмосферното налягане. Точно благодарение на нея се подсказва и евентуалното валене на дъжд. Часовникът съдържа индикатор, който служи като показател за оставащата заредена резервна енергия за движещата сила на целия механизъм. Все пак създателите не са забравили, че това е часовник и са добавили малки индикатори за часовете, минутите и секундите.

Защо е толкова скъпо? Вероятно, защото всяко от 405-те часовника е ръчна изработка и е буквално едно уникално произведение на изкуството, изработени в лимитирана серия и е на разположение само за определени кръгове от олигарси и бизнесмени. Макар че няма да издържи на удари, както например някой модел на Casio би го направил, то този часовник поне може и да говори. Да точно така със специален глас, часовникът може да ви каже, когато е време да си вземете чадър, защото ще вали скоро.

Ето и едно интересно видео за този уникален часовник.


Няма коментари:

Публикуване на коментар